kyselina močová
Kyselina močová je běžnou látkou vyskytující se v lidském těle. Je konečným produktem metabolismu purinů, což jsou základní stavební kameny nukleových kyselin. Jejich nejdůležitějšími zdroji v potravě jsou maso a masné produkty, ale jsou přítomny v mnoha dalších produktech, které běžně jíme.
Důvody zvýšené hladiny kyseliny močové v těle
Kyselina močová se v organismu vyskytuje zcela běžně a ve zdravém těle je rozpuštěna a poté je vyloučena ledvinami. Pokud se hladina kyseliny močové v organismu zvýší nad určitou hodnotu, dojde k jejímu vysrážení a tvorbě krystalků, které se ukládají v okolí kloubů či ledvin.
- Nadměrný příjem potravou, především masa a masných výrobků, konzumace alkoholu, ale i užívání některých léků (například diuretik)
- Zvýšená produkce kyseliny močové
- Snížené vylučování kyseliny močové ledvinami
Zvýšení hladiny kyseliny listové v těle nemusí být provázeno žádnými obtížemi, avšak pokud trvá dlouhodobě, dochází k ukládání krystalů kyseliny močové do různých tělesných tkání.
Snížení hladinyJak snížit její hladinu v těle?
Ke snížení hladiny kyseliny listové vede v první řadě změna životního stylu. Z jídelníčku je potřeba vyřadit potraviny jako červené maso, vnitřnosti, mořské plody či alkohol. Naopak je potřeba pokrýt složky jako bílkoviny, rostlinné tuky, vitamíny a vlákninu.
Důležitý je také pravidelný pohyb, protože se hyperurkemie často pojí i k dalším metabolických poruchám způsobující obezitu a vysoký krevní tlak.
stravování při hyperurikemii