stravování při hyperurikemii
Jak na

stravování při hyperurikemii

Hladinu kyseliny močové snižuje pravidelný pohyb a redukce váhy (u obézních). To je v některých případech kombinováno i s farmakologickou léčbou, tedy podáváním léků.

Pozvolné snižování nadváhy snižuje hladinu kyseliny močové a snižuje i počet záchvatů dny. Naopak rychlé a prudké snížení hmotnosti vede ke ztrátě svalové hmoty a zvýšenému odbourávání purinů a může dnu naopak zhoršit. Ze stejného důvodu nejsou vhodné ani půsty.

Jak se stravovat

Pacientovi je doporučena speciální dieta s vyvážením všech důležitých živin. Jedná se především o bílkoviny, rostlinné tuky, vitamíny a vlákninu. Velmi se podobá běžné zdravé racionální stravě. Významně je potřeba omezit jen ty potraviny, které zvyšují hladinu kyseliny močové a celkové množství sacharidů.

Jídelníček

Jak sestavit jídelníček

Základním dietním pravidlem je pravidelné stravování v menších porcích, rozložené do celého dne, se zvýšeným příjmem tekutin (nejméně 35 ml na kg Vaší hmotnosti).

Tyto potraviny zařaďte do jídelníčku

  • Zelenina (v nadbytku)
  • Ovoce (2-3 porce denně)
  • Ořechy a luštěniny (1-2 porce denně)
  • Nízkotučné mléčné výrobky (1-2 porce denně)
  • Celozrnné produkty – k většině jídel
  • Rostlinné oleje (olivový, řepkový, slunečnicový, arašídový…)

Tyto potraviny jezte v omezeném množství

  • Drůbež
  • Vejce (až 2 porce denně)
  • Tučné ryby – např. tuňák či losos (až 2 porce denně)
  • Tučné mléčné výrobky (až 2 porce denně)

Tyto potraviny jen výjimečně

  • Pivo
  • Destiláty
  • Kvasnice
  • Fruktózové sirupy
  • Červené maso
  • Mořské plody
  • Bílá rýže
  • Těstoviny
  • Sladkosti, bílé pečivo

Mezi potraviny vhodné a prospěšné, které zařazujeme do jídelníčku prakticky bez omezení patří potraviny mléčné, pravidelná konzumace zeleniny ke každému jídlu a menší porce ovoce, zejména bobulového (maliny, ostružiny, borůvky) nebo třešní. Doporučuje se též k většině jídel podávat celozrnné produkty a rostlinné oleje, zejména olivový nebo řepkový. Bez problémů můžete též konzumovat ořechy, semínka nebo luštěniny. Není třeba omezovat ani koření, kávu nebo čaj.

Vyšší obsah purinů mají tučné ryby (tuňák, losos), drůbež, vejce či tučné mléčné výrobky, avšak protože jsou zdrojem kvalitních bílkovin, prospěšných mastných kyselin a vitaminů, jejich konzumaci není třeba omezovat a mohou se konzumovat v množství až 2 porcí denně.

Potravinami s vysokým obsahem purinů jsou červená masa, vnitřnosti, mořské plody a zvěřina. Ty konzumujeme méně často, ale vždy v menších dávkách, rozložených v průběhu dne. Velikost jedné porce by neměla překročit 80 g syrové hmotnosti. Nevhodné jsou proto velké porce steaků (200 a více gramů). Vhodné je vyloučit i potraviny s vysokým obsahem kvasinek (droždí, extrakty z kvasnic určené k podpoře imunity, pivovarské kvasnice aj.). Droždí v pečivu nevadí.

Hladinu kyseliny močové zvyšuje konzumace alkoholických nápojů, hlavně piva a destilátů. Malé množství vína (1-2 sklenky) na hladinu kyseliny močové nepůsobí, avšak u pacienta s dnou může dnavý záchvat vyvolat i tato konzumace.

Novým zjištěním je, že kyselinu močovou zvyšuje též fruktóza, obsažená zejména ve slazených nápojích, přirozeně sladkých ovocných šťávách, včetně džusů, v medu a moderních sirupech (např. kukuřičném nebo avokádovém). Tyto potraviny je nutné konzumovat omezeně nebo lépe z jídelníčku vyloučit úplně.

Vhodnými nápoji je čistá, nesycená voda, případně ochucená bylinkami nebo citrusy. Káva hladinu kyseliny močové spíše snižuje, čaj ji neovlivňuje. Nevhodné jsou slazené limonády a alkoholické nápoje, jak již bylo řečeno výše.